A hollandiai központú World Fish Migration Foundation (Világ Halvándorlási Alapítvány) felhívására 2016. május 21-én, immáron 2. alkalommal kerül megrendezésre a Halvándorlási Világnap (The World Fish Migration Day - WFMD), amelynek elsődleges célja, hogy helyileg szervezetten felhívja a figyelmet a folyóvizeken a halak akadálymentes vándorlására. Ezen eseményhez a világ minden tájáról több mint 1000 szervezet csatlakozik, köztük a Közép-Tisza- vidéki Vízügyi Igazgatóság, a Kiskörei Szakaszmérnöksége révén.
Az esemény keretén belül a Kiskörei Szakaszmérnökség szervezésében a hallépcső területén tartandó nyílt nap során a természetet, a halak vándorlását karnyújtásnyira figyelhetik meg az érdeklődők.
Magyarország Európai Uniós csatlakozását követően hazánknak is lehetősége nyílt uniós pályázatok elnyerésére. Így térségünk vízgazdálkodási rendszerének fejlesztése, az uniós pályázat elnyerése után, a „Komplex Tisza-tó Projekt” keretén belül valósulhatott meg. A projekt fontos részét képezte, a Közép-Európában is egyedülálló méretű ökológiai folyosó, az úgynevezett Kiskörei Hallépcső megépítése. A hallépcső üzembe helyezésére 2014. október 28-án került sor, amely tápcsatornájának megnyitásától napjainkig folyamatos üzemmel biztosítja a halak vándorlását a Tiszán, megkerülve a folyó mesterséges akadályát, a vízlépcsőt. A hallépcső egy a tájba illesztett, mesterséges, kanyargós, csobogós patak 1371 m hosszúságban, középső szakaszán átlag 16 m szélességben. Ez a „csobogó patak” biztosítja, évszakoktól függetlenül, a halak akadálymentes átjárását a duzzasztómű két oldala, a felvíz és az alvíz között. A hallépcső teljes szakaszán, nyári aszályos időszakokban, több mint 10 m-es vízszintkülönbséget kell áthidalnia, amelyhez segítséget nyújt a csatorna hosszában elhelyezett 37 db halátjáró – bukó kombinációja. A hallépcső fontos részét képezi a középen elhelyezkedő pihenő tó, amely a halak téli vermelését segíti.Az esemény helyszíne és időpontja:

 

 

 

Kiskörei Hallépcső, 2016. május 21. (szombat) 10°°-14°° óra.
 

 

Kérjük, részvételi szándékát előzetesen jelezze az alábbi elérhetőségen a létszám feltüntetésével

(maximum 30 fős csoport): Ez az email cím védett a spam robotoktól. A megtekintéséhez JavaScript szükséges.